سیسرون (متوفی 43 قیل از میلاد)، حکیم رُم باستان، در کتاب چگونه دوست باشیم از دوستیای سخن میگوید که ورای منفعتطلبی و روابط سودجویانه است. دوستیِ در نظرِ سیسرون دوستیای عمیق است که با هدفها و نیتهای منفعتطلبانه و کاسبکارانه نسبتی ندارد و مبتنی بر احساساتی ژرف است؛ رابطهایست ژرف میان آدمها؛ رابطهای مبتنی بر نیکخواهی که هر یک از طرفینِ رابطه را به انسانهایی بهتر بدل میکند. سیسرون دوستیِ واقعی و عمیق را دوستیای میداند که بر پایۀ صداقت و روراستی و نیک خواهی بنا شده باشد. دوستیهای قدیمی و رفاقتهای دیرپا را میستاید و بر ضرورت حفظ آنها تأکید میکند، اما در عین حال دوستیهای تازه را مفید میداند و معتقد است که باید از آنها استقبال کرد.
این کتاب با روح انسان در تعامل است و میتواند راهنمای خوبی برای نوجوانان و جوانان در عرصههای اجتماعی باشد. خواننده با متن کتاب به آسانی ارتباط برقرار میکند و به توصیههای دلنشین سیسرون گوش میسپارد و در رابطه دوستانه از دایره منفعتطلبی فراتر میرود و به عمیقترین نوع رابطه دوستی میرسد. دوستیهای عمیق و رهایی از خودخواهی از رهنمودهای اساسی در اخلاق جهانی است. امروزه یافتن دوستانی که واقعا از دایرۀ خودخواهی بیرون رفته باشند بسیار کمیاب است.
از مجموعۀ «خردمندیِ کهن برای خوانندگان مدرن» تاکنون چند کتاب در موضوعات مختلف در بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه با ترجمۀ شهابالدین عباسی منتشر شده است.
- عنوان کتاب : چگونه یک دوست باشیم؛ کتابی درباره دوستی حقیقی
- مؤلف: مارکوستولیوس سیسرون
- مترجم : شهابالدین عباسی
- ناشر : بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
- سال چاپ : ۱۴۰۰
- تعداد صفحات: ۱۴۴