دیگر دوستی مؤثر: رساندن بیشترین خیر چگونه فهم ما را از زندگی اخلاقی تغییر میدهد عنوان کتاب و جنبشی است در غرب، به خصوص در آمریکا، با این پیشنهاد که بکوشید شغل و حرفهای انتخاب کنید که بیشترین درآمد را داشته باشد اما نه برای یک زندگی اعیانی بلکه برای رساندن بیشترین خیر ممکن به دیگران. پس باید ساده زندگی کرد ولی مؤثرترین ایثارها را داشت. این کتاب روشهایی را معرفی میکند که به نظر نویسنده با آنها میتوان بیشترین خیر ممکن را به دیگران رساند.
تشخیص این که چه کاری یا عملی بیشترین خیر ممکن را به دیگران میرساند آسان نیست و باید برای آن کوشید. نمونه و مصداق خیررسانی به دیگران فقط کمک به ایتام و نیازمندان نیست بلکه گاهی کمک به مؤسسههای آموزشی و فرهنگی و پژوهشی که هدفشان تربیت نیروی انسانی کارآمد برای نسلهای بعد است مصادیقی هستند از کارهای خیر که نتیجۀ کار آنها بیشترین خیر ممکن را به مردم میرساند. تصور کنید کسی ثروت یا مازاد درآمد خویش را وقف پژوهش در بیماریهای صعب العلاج جسمی و روحی کند، چه خیر فراوانی به همنوعان خود میتواند برساند.
کتمان کردنی نیست که خیریهها در همه جای دنیا میتوانند پوششی باشند برای پولشوئی ولی غالب آنها جمعی از مردمان نیک اندیشی هستند که بنا دارند بیشترین خیر ممکن را به دیگران برسانند. باید از نیّت و عمل دست اندرکاران آنها مطمئن شد و سپس از میان آنها مؤثرترین را انتخاب و در نهایت اقدام کرد.
لحن و ساختار کتاب در فضای «اخلاق عملی» و تا حدودی ژورنالیستی است و مانند همۀ واعظان اخلاقهای عملی در همۀ فرهنگها و ادیان توصیههایی آرمانی و گاه خیالی به خواننده ارائه میکند. با این همه، اصل ایده یعنی ساده زیستی و تلاش برای رساندن بیشتری خیر ممکن به دیگران ایدۀ معقول و قابل باور و قابل اجراست، هر چند با برخی از پیشنهادهایش نتوان همدلی کرد.
پیتر سینگر، دیگر دوستی مؤثر: رساندن بیشترین خیر چگونه فهم ما را از زندگی اخلاقی تغییر میدهد، ترجمه آرمین نیاکان، تهران: نشر نی، 1398. چاپ پنجم 1400.